Bærekraftig turisme er ikke lenger en fjern drøm, men en høyst reell og voksende trend. Innen 2025 ser vi at hotellbransjen tar store steg mot en grønnere drift, drevet av miljøbevisste gjester og et økende fokus på globalt ansvar. Denne artikkelen ser nærmere på hvordan norske og internasjonale hoteller tilpasser seg, og hvilke miljøtiltak som virkelig gjør en forskjell.
Økende etterspørsel etter miljøvennlige hoteller
Dagens reisende forventer mer enn bare fine ord – de forventer handling. Hoteller som kan vise til konkrete, grønne initiativer og miljøsertifiseringer, får et solid konkurransefortrinn. En rapport fra Booking.com fra 2024 viser at hele 67% av reisende foretrekker overnattingssteder med tydelige bærekraftsertifiseringer eller miljømerker. Bærekraft er ikke bare etisk riktig, det gir også økt konkurransekraft. For eksempel, studier bekrefter at bærekraftige tiltak har en positiv innvirkning på gjestenes betalingsvillighet og deres intensjon om å besøke hotellet igjen.
Miljøtiltak i praksis
Hotellene tar i bruk en rekke strategier for å redusere sitt miljøavtrykk. Dette inkluderer alt fra energieffektivisering og vannsparing til avfallshåndtering og bruk av kortreist mat. Mange av disse tiltakene er ikke bare bra for miljøet, men også for hotellets bunnlinje.
Energi og teknologi
Hotellenes energiforbruk står for en betydelig del av miljøbelastningen. Derfor er energieffektivisering et nøkkelområde. Mange hoteller tar i bruk LED-belysning, bevegelsessensorer for lysstyring og smarte termostater for optimal klimakontroll, ifølge ClimateTrade. Flere hoteller ser mot fornybare energikilder. For eksempel benytter mange seg av solcellepaneler, og noen, som et hotell i Japan, bruker til og med plast- og matavfall til å drive en hydrogendrevet generator. Ifølge Sustainable Hospitality Alliance må hotellsektoren redusere sine utslipp med hele 90% per rom innen 2050 for å nå målene i Parisavtalen. Teknologi spiller en nøkkelrolle. Smarte energistyringssystemer og sensorer som automatisk regulerer lys og temperatur, blir stadig mer utbredt. Noen hoteller tilbyr også løsninger der gjestene kan beregne og kompensere for sitt eget karbonavtrykk, for eksempel gjennom dashbord og sanntidsdata som visualiserer miljøpåvirkningen, ifølge ClimateTrade. Dette engasjerer gjestene.
Vannforbruk
Vannforbruk er en annen stor utfordring, spesielt i områder med vannmangel. Mange hoteller tar grep ved å installere sparedusjer og -kraner, og oppfordrer gjestene til å gjenbruke håndklær. Noen hoteller går enda lenger. Auberge Saint-Antoine, et hotell i Québec City, er et godt eksempel. De har implementert et system for å tappe filtrert, avkjølt vann på stedet, noe som sparer miljøet for 60 000 engangs plastflasker årlig. Flere norske hoteller, som de tilknyttet World Travel & Tourism Council (WTTC), deltar i arbeidet med å fjerne engangsplast fra sine hoteller.
Mat, drikke og dyrevelferd
Stadig flere hoteller satser på kortreist og økologisk mat, og inngår samarbeid med lokale bønder, ifølge flere kilder, inkludert Payelnn. Menyene følger sesongene, noe som gir en unik matopplevelse samtidig som det reduserer transportutslipp. I tillegg ser vi en økende trend med plantebaserte alternativer, med et bredere utvalg av vegetar- og veganretter. Den norske hotellbransjen utmerker seg også ved å ta et oppgjør med turbokylling (en hurtigvoksende kyllingrase med kjente dyrevelferdsproblemer). Flere store kjeder, inkludert Scandic, Strawberry og Best Western, har forpliktet seg til å fase ut denne typen kyllingproduksjon og innføre European Chicken Commitment (ECC) – en internasjonal dyrevelferdsstandard.
Samarbeid for en grønnere bransje
Ingen hoteller kan klare den grønne omstillingen alene – samarbeid er avgjørende. Hotellene må jobbe tett med leverandører, myndigheter og lokalsamfunn. Heldigvis finnes det initiativer som Hotel Sustainability Basics, utviklet av World Travel & Tourism Council (WTTC). Dette rammeverket definerer tolv essensielle tiltak som alle hoteller bør implementere, innenfor områdene effektivitet, planet og lokalsamfunn. I Norge ser vi også hvordan samarbeid mellom hotellkjeder og dyrevernorganisasjonen Anima gir resultater, for eksempel i arbeidet med å fase ut turbokylling.
Utfordringer og løsninger
Til tross for positive fremskritt, gjenstår det utfordringer. En studie omtalt av Sustainable Hospitality Alliance, peker på både interne og eksterne hindringer for bærekraft i hotellbransjen. Internt handler det om økonomi, manglende kunnskap og holdninger. Eksternt kan det være sesongvariasjoner, innblanding fra eiere og utfordringer med leverandører. For å møte disse utfordringene, er det viktig med økt kunnskap og kompetanseheving internt i hotellene. Ledelsen må gå foran som gode eksempler og involvere de ansatte i bærekraftsarbeidet. Eksternt er det behov for tettere samarbeid med leverandører for å sikre bærekraftige innkjøp, og med myndighetene for å skape gode rammebetingelser. I tillegg er det slik at en stor del av et hotells karbonavtrykk ofte ligger i selve bygningsmassen. Dette gjør at hotellene står overfor vanskelige valg: rive og bygge nytt, eller forsøke å forbedre eksisterende bygg. Mange velger det siste, men det er grenser for hvor mye man kan oppnå med oppgraderinger. Her kan innovative løsninger som bruk av bærekraftige byggematerialer og energieffektive teknologier være en del av løsningen, ifølge Glion.
En helhetlig og fremtidsrettet tilnærming
Bærekraft handler om mer enn bare miljøtiltak. Det handler om sosialt ansvar, etisk handel og å gi tilbake til lokalsamfunnet. Det innebærer å velge lokale leverandører, skape arbeidsplasser, respektere lokal kultur og sikre gode arbeidsforhold. Soneva, en luksushotellkjede, er et eksempel på en aktør som tar dette helhetlige ansvaret på alvor. Hotellbransjen har kommet langt, men reisen mot en fullstendig bærekraftig drift fortsetter. Nye løsninger og teknologier utvikles kontinuerlig, og engasjementet øker stadig. For hoteller som ønsker å ta de første stegene, er det lurt å starte med å kartlegge eget energiforbruk, vannforbruk og avfallsmengde, som anbefalt av Deloitte. Deretter kan man sette seg konkrete mål, involvere de ansatte og implementere tiltak, steg for steg. For mer informasjon om bærekraft og grønn omstilling i norsk reiseliv, se Innovasjon Norges nettsider. Fremtiden er grønn, og de hotellene som tar dette på alvor, vil være morgendagens vinnere. Hotellbransjen har en unik mulighet til å lede an i den grønne omstillingen. Ved å ta konkrete grep nå, kan hotellene ikke bare redusere sitt miljøavtrykk, men også styrke sin konkurransekraft og appellere til en stadig mer miljøbevisst kundegruppe.